Tuesday, October 4, 2011

resepi jenggo

Kepada yang suka makan jenggo ( udang galah/udang laut)...cubalah resepi ini, mudah dan memang sodap. Resepi terbaik untuk jenggo dan gengnya, kalau di restoran dah tentu satu hidangan dalam anggaran RM 80.00 ++. Buatlah sendiri di rumah...senang aje bro!

Bahan2nya.

Jenggo - banyak mana ikut suka anda lah, kecik besar semua boleh. Siang dan bersihkan ikut suka anda.

Halia ½ inci – dipotong halus

Bawang putih – 2 ulas dicincang

Bawang besar - 1 labu dihiris bulat2

Telor masin 2 biji - direbus dahulu dan ambil telor kuningnya saja, kemudian + air sikit dan lenyek2 sampai jadi paste.

Daun bawang dan daun sup secekak cukup dah – potong kasar2

Sos tiram 1 camca besar

1 biji air perahan limau sunkist/mandarin

Minyak untuk menggoreng.

Cara2nya

Goreng jenggo dulu sampai garing kekuningan dan keluar bau udang. Toskan dan simpan minyaknya buat tumisan nanti.

Masuk sedikit minyak dari gorengan udang tadi dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan sos tiram dan air perahan limau sunkist/mandarin kemudian masukkan udang. Kemudian masukkan paste telor masin tadi dan kacau udang bersama paste sehingga sebati. Akhir sekali masukkan bawang besar, daun bawang dan daun sup. Makan panas2 bersama nasi dan sup. Sup apa2 pun boleh asalkan ianya berkuah.

Lepas ini dijamin anda dapat full lesen pancing jenggo. InsyaAllah.